Torra slemhinnor

Uttorkade slemhinnor märks ofta genom besvär som att det svider eller att man upplever stickningar i slidan. Förutom de innan nämnda besvären finns det även risk att torra slemhinnor blir sköra och får sprickor eller blödningar lättare. Slemhinnorna i underlivet kan bli torra av tvätt eller felaktiga hygienprodukter samt hormonförändringar.

Tvätt och hygienprodukter
Slemhinnorna i underlivet kan bli uttorkade av mycket tvättande eller för starka hygienprodukter. Alla vill känna sig fräscha och det är lätt hänt att tvätta underlivet för ofta. Om man dessutom använder hygienprodukter med starka rengöringsmedel eller parfymer är det lätt hänt att torka ut de känsliga slemhinnorna i underlivet. Om du tvättar dig för ofta har det en uttorkande effekt på slemhinnorna. Doftämnen och rengöringsmedel i hygienprodukter har en påtaglig uttorkande verkan. En tvål/gel som fungerar bra är Yes intimtvätt™ som är en allergivänlig rengöring innehållande lactobacillus. Yes intimtvås minskar problem med torra slemhinnor och illaluktande flytingar genom att återställa naturligt PH i slidan.

Det är dock i regel ganska enkelt att undvika besvär som orsakas av hygienrelaterade anledningar. Ett bra första tips är inte tvätta slidan med tvål eller andra hygienprodukter, Undvik särskilt produkter som är parfymerade eller innehåller starkare rengöringsmedel. Om du ska använda hygienprodukter för tvätt av underlivet bör de vara milda och särskilt anpassade för underlivstvätt som intimtvål. Man behöver heller inte tvätta sig mer än en till två gånger om dagen. En bra förebyggande åtgärd som kan förhindra uttorkning är att smörja in med neutral, oparfymerad hudolja efter tvätt.

Hormonförändringar
Hormonella förändringar kan påverka kroppen på många olika sätt och är bland annat en vanlig anledning till torra slemhinnor. Det är i synnerhet låga östrogennivåer som är kopplat torrhet i underlivets slemhinnor. Kvinnans hormonbalans kan påverkas av naturliga orsaker eller tack vare läkemedel.

Kvinnans hormonbalans skiftar under livets gång och graviditet och klimakteriet går kroppen igenom stora förändringar. Under klimakteriet uppstår det ofta besvär med torra slemhinnor på grund av hormonförändringar. För kvinnor över 40 är det minskningen av östrogen i samband med klimakteriet som är den vanligaste anledningen till torra slemhinnor. Även under graviditeten kan besvär med torra slemhinnor utvecklas på grund av hormonförändringar.

Läkemedel kan påverka kroppens hormonbalans och ge upphov till liknade besvär som orsakas av naturliga hormonförändringar. Bland de läkemedel som kan störa kroppens hormonbalans är förmodligen hormonbaserade preventivmedel de vanligast använda preparaten.
Torra slemhinnor som följd av hormonella förändringar kan för det mesta åtgärdas med hormonbehandlingar. För underlivet finns det receptfria läkemedel som tillsätter en låg dos östrogen till kroppen och detta löser väldigt ofta besvären.