Flytningar

Den kroppsvätska som normalt kallas för flytningar är slidsekret som utsöndras via slidan med jämna mellanrum. Processen är helt naturlig och hur ofta du får flytningar samt hur mycket som kommer varierar. En del kvinnor får flytningar ofta medan andra får dem sällan. Slidsekretet är en del av kroppens försvar mot infektioner och svamp. Sekretet skyddar slidan tack vare sammansättningen av goda bakterier och lågt PH-värde.

Kort om flytningar
Slidsekretet är vanligen luktfritt och genomskinligt men kan variera i utseende. De kan vara lättflytande eller få en trögflytande konsistens. Slidsekretet som flytningarna består av är en vätska som bildas i livmoderhalsen. Vätskan utför många funktioner och en viktig uppgift är att skydda slidan från infektioner och svamp genom sitt låga PH-värde som ligger mellan 3.8 till 4.0 PH. Den sura miljön gör det svårt för andra sorters bakterier än lactobaciller att överleva och ger ett utmärkt skydd mot oönskade bakterier eller svamp. Utan skyddet skulle slidan och livmodern vara betydligt sårbarare för infektioner av bakterier eller svamp.

Vätskan som finns i slidan utsöndras från slidan i små mängder med varierande regelbundenhet. Det kan vara ganska stor individuell skillnad mellan vad som är ”normala” flytningar. En del kvinnor får helt enkelt fler flytningar eller rikligare utsöndringar än andra. Under kvinnans cykel finns det även en del skillnader, kvinnor får generellt mer flytningar i samband med ägglossning eller menstruation och mindre i andra delar av cykeln.

Normalt eller inte?
Även under normala omständigheter varierar flytningar i mängd och utseende. Färgen kan variera mellan klar till vit eller gulaktig. Konsistensen kan vara tunn, tjock eller seg och rinnig. Flytningarna kan även bli blodblandade i samband med mellanblödningar, menstruation eller bli brunaktiga av gammalt mensblod efter mensen. Naturliga förändringar i kroppen kan även påverka. Gravida får ofta fler eller rikligare flytningar. Kvinnor i klimakteriet kan får variga och tjocka flytningar.

Vad som däremot inte brukar räknas som normalt är när vätskan som utsöndras är missfärgad eller börjar lukta illa. Dessa tecken kan peka på att du har en infektion, bakteriell obalans eller har någon sjukdom. Typiska kännetecken att vara uppmärksam på är flytningar som ändrar färg, börjar lukta illa eller är ovanligt rikliga. Var även uppmärksam på andra tecken som svullnad, klåda eller brännande sensationer. Även allmäntillståndet kan påverkas, var uppmärksam på magont, illamående eller feber.

Två vanliga åkommor som påverkar flytningar är bakteriell vaginos och svampinfektion. Om du får illaluktande gröna eller gråa flytningar som kan bli lite skummiga är det troligt att du har bakteriell vaginos. Man kan i samband med åkomman även få svullnad eller klåda i underlivet. Svampinfektioner ger vanligtvis vitaktiga och gryning flytningar. Lukten påverkas sällan nämnvärt, men det kan lukta något surt. Klåda och svullnad förekommer ofta i samband med svampinfektion.