Svamp i underlivet hos män

Svamp i underlivet är ofta ansett som ett kvinnligt besvär. Det finns viss sanning i detta eftersom det är ett mycket vanligt underlivsbesvär hos kvinnor men är inte lika vanligt hos män. Men även män kan drabbas av svampangrepp i underlivet och få liknande besvär som kvinnor. Eftersom det är mindre vanligt hos män känner de flesta inte igen symtomen som kan ha ett specifikt utseende (röd svullen hud) och orsaka besvär som ihållande klåda. Trots besvärande symtom är svampinfektioner ofarliga och läker oftast ut av sig själv inom ett par veckor. Det finns effektiva och säkra behandlingar vilket är ett bra alternativ om du inte orkar vänta eller har återkommande svampinfektion. Diflucan är ett läkemedel mot svamp i underlivet medkliniskt bevisad (sycke 1) effekt mot b.l.a svamp på penis. Fördelen med denna medicin är att du bara tar en enda dos (en tablett) och därefter läker svampinfektionen ut på några dagar.

Klassisk mild svampinfektion

Även om risken att få underlivssvamp är låg för män finns det ett par faktorer som ökar risken att drabbas. Ett nedsatt immunförsvar ökar risken att få svamp i underlivet. Även män som har kvar förhuden löper en något större risk. I vissa fall kan även svampinfektionen spridas via sexuell kontakt. Kvinnor kan sprida infektionen till män, men infektionen kan inte överföras till kvinnor sexuellt.

Symtom
Underlivssvamp hos män visar sig på ollon, penis, pung eller på innanlåren. Svampinfektion som lokaliseras till penis visar sig oftast som röda prickar eller rodnad hy. Svampangrepp på pungen eller innanlåren ser ut som utslag med lätt rodnad, och du får oftast klåda på eller runt utslag. Förutom utslag är klåda är ett vanligt symtom på underlivssvamp hos män. Andra symtom som kan uppträda är att det svider vid urinering samt att infekterade hudområden är ömma och känsliga. Det kan även samlas en vitaktig, gryning vätska innanför förhuden som luktar lite unket.

Symtomen är oftast lätta att känna igen, men om du skulle känna dig osäker eller om det är första gången du får dem kan det kännas tryggt att gå till läkare för diagnos. Men i de flesta fall behövs det inte, om du få utslag och klåda enligt beskrivningen i det tidigare stycket har du förmodligen en svampinfektion.

Egenvård
Man kan lindra besvär orsakade av pågående svampinfektioner fram tills de läker ut med ett par enkla åtgärder.

  • Håll det drabbade området rent. Tvätta minst en gång om dagen med ljummet vatten eller mild tvål.
  • Undvik starka hygienprodukter eftersom de kan irritera den redan känsliga huden.
  • Om du har omfattande hudirritation kan du pröva att smörja in dig med neutral oparfymerad hudolja, exempelvis barnolja. Detta kan i vissa fall lindra klåda och hudirration.
  • Använd helst luftiga kläder, många upplever en lindring av klåda när de använder kläder som andas bra.

Behandling
Även om kroppen själv läker ut svampinfektionen kan läketiden variera, allt från någon vecka till tre veckor eller mer. Eftersom det finns säkra och effektiva behandlingar finns det egentligen inga säkerhetsrelaterade anledningar till avstå behandling. De besvärliga symtomen är skäl nog att behandla.

Receptfria läkemedel fungerar oftast genom att döda svampen och finns som salva, kräm eller tabletter. Beroende på vilken produkt du använder varierar behandlingstiden, från ett par dagar till att fortsätta kuren fram tills symtomen försvinner. I normala fall räcker det med en behandling. I sällsynta fall kan det behövas två kurer för sega svampinfektioner. Om två behandlingar inte räcker kan det behövas receptbelagda läkemedel för att komma till rätta med besvären och man bör kontakta läkare för vidare behandling. Tänk på att svampen utveckla en motståndskraft mot behandlingarna. För att undvika risken för immunitet bör man inte använda svampdödande medel mer än två gånger per halvår.